Blinier med färskost och rostad morotssallad

Åtta blinier på två tallrikar. På sidan av tallrikarna finns en grön kökshandduk, två glas och en flaska.

Blinier med färskost och rostad morotssallad av Therese Elgquist/Plant based by Thess.
Foto: Therese Elgquist.

Ingredienser: 12
Steg: 5
Portioner: 6-8 portioner som snacks/aptitretare

Ingredienser:
Smet
2 ½ dl bovetemjöl
2 ½ dl växtdryck
2 tsk bakpulver
2 msk smält matfett + extra till steking
½ tsk salt

Topping
4 morötter
100 gram grönkål
½ dl pekannötter
2 msk torkade tranbär
1 förpackning Creamy Cashew Naturell
Rapsolja
Flingsalt

Gör så här:
1. Smält först matfettet. Vispa ihop alla ingredienser tills slätt. Låt svälla i 15 minuter.
2. Värm under tiden ugnen till 200°C. Skrubba och skär därefter morötterna i små tärningar. Blanda med lite olja och salt. Lägg på en bakplåt och baka i ugnen i 20 minuter, tills moroten mjuknat.
3. Finhacka därpå pekannötterna. Strimla grönkålen och massera med 1 tsk olja tills mjuk och glansig. Blanda nötter, grönkål, tranbär och morötter. Smaka av med salt.
4. Stek 1 msk av blinismeten i lite växtbaserat matfett i stekpanna på medelvärme, tills de är gyllene på båda sidor. Låt svalna helt innan du toppar dina blinier.
5. Lägg blinierna på ett fat, bred ut en klick Creamy Cashew Naturell, toppa med morotssalladen. Strö slutligen över lite flingsalt.

Blinier

Blinier är små plättar som har sitt ursprung i Ryssland. De är perfekta som tilltugg innan middagen. Ifall du vill variera toppingen kan du exempelvis använda tångkaviar, Creamy Cashew Naturell, rödlök, citron och dill. Blinier är perfekt inför både jul och nyår, men går såklart att servera när som helst under året. Slutligen är ett tips är att steka blinierna i en plättlagg för att få en fin och jämn form.

Therese Elgquist / Plant based by Thess

Detta blinirecept med morotssallad är skapat av Therese Elgquist som har Instagram-kontot och även bloggen Plant based by Thess. Therese delar med sig av sina växtbaserade recept, olika guider och annat hon gillar. På Therese Instagram hittar du en uppsjö med växtbaserade recept på allt från rödbetspasta till galette. Titta även in på hennes blogg där du hittar fler vegorecept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *