Fairtrade-märkta cashewnötter i Creamy Cashew

Creamy Cashew Paprika & Chili baserad på Fairtrade-märkta cashewnötter på en blå bakgrund. I bakgrunden syns även rosor, bananer och andra livsmedel.

Du vet väl att våra cashewnötter är Fairtrade-märkta? Cashewnötterna vi använder i våra Creamy Cashew kommer från Elfenbenskusten och har ett helt gäng fördelar.

Fördelar med cashewnötter

För det första är våra cashewnötter är Fairtrade-märkta. Det innebär förbättrade arbetsvillkor, bättre familjeekonomier och ett mer hållbart jordbruk. För det andra är cashewnötterna även ekologiska och kommer från Smiling. Vi använder alltid krosset från Smiling, som inte går att sälja i deras produkter. Det är perfekt eftersom vi ändå mixar nötterna till våra Creamy Cashew. Det är perfekt för att minska matsvinnet! Cashewnöten är dessutom rik på en massa bra grejer. Den innehåller protein, fiber, järn, zink, magnesium och fosfor som är jättebra saker för de som äter den.

Fairtrades intervju med Smilings grundare Oscar Alsén

Om du vill veta mer om Fairtrade och cashewnötter finns det en superbra intervju med grundaren av Smiling, Oscar Alsén. I intervjun berättar Oscar om hans engagemang kring cashewnötsindustrin, Smilings start och utmaningar med arbetet. Därefter berättar Oscar om betydande möten och minnen, företagets framgång och vilka förändringar han tycker behövs inom cashewnötsindustrin.

Om Blood Cashew

På Smilings hemsida kan du läsa om fenomenet ”blood cashew”. Begreppet ”blood cashew” är myntat av människorättsorganisationen Human Rights Watch och handlar om arbetsförhållandena kopplade till förädlingen av just cashewnötter. Förädlingsprocessen av cashewnötter innefattar ett handarbete som gör att cashewnötterna fräter på arbetarnas händer. Detta på grund av bristfällig skyddsutrustning i form av bra handskar. På Fairtrade och Smiling är det viktigt att arbetarna dels har rätt skyddsutrustning och dels bra arbetsförhållanden för att skador inte ska ske.

Avslutningsvis är schyssta villkor, användning av lokala resurser och bra skyddsutrustning är viktigt för Smiling. De har en bra och stark relation till bönderna och fabrikerna i Västafrika medan de med hjälp av Fairtrade kontrollerar odlingen och fabrikerna. Löner, utrustning, arbetsmiljö och rättigheter är några av kontrollerna som genomförs av Fairtrade.