Filodegspaj med spenat och färskost av Andrea Hansson.
Foto: Andrea Hansson.
Ingredienser: 14
Steg: 8
Portioner: 2
Ingredienser:
8 filodegsark
20 g smält margarin
Fyllning:
100 g färsk spenat
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
Citronzest från en halv citron
1-2 msk citronjuice
1 paket Creamy Cashew Örter
30 g vegansk fetaost
ca 10 st körsbärstomater
Vegansk äggstanning:
1 dl havregrädde
2 msk mjöl
2 krm salt
Peppar
Gör så här:
- Sätt inledningsvis ugnen på 200 grader.
- Pensla därefter ett filodegsark i taget med smält margarin och lägg omlott i en relativt liten pajform (lagom för 2 personer). Fortsätt tills du använt ca 8 ark.
- Hacka därpå lök och vitlök och fräs i ett par minuter.
- Häll i spenaten och fräs tills spenaten är mjuk.
- Tillsätt citronzest, citronjuice samt Creamy Cashew Örter och blanda tills allt är en röra.
- Blanda äggstanningen och dela fetaosten i kuber, blanda slutligen ner stanning och fetan i fyllningen.
- Häll i fyllningen i filodegsskalet och toppa med tomaterna.
- Grädda långt ner i ugnen i ca 15 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
Filodegspaj
Med detta pajrecept är det enkelt att klämma in en växtbaserad rätt i vardagsmatlagningen. Med färdig filodeg fixar du en paj snabbt. Dessutom är många av de färdiga filodegsarken i butik växtbaserade. Det finns både fryst och färsk filodeg i butik. Om du vill ha ett fräscht tillbehör kan du medan pajen står i ugnen laga en sallad att ha vid sidan om. Du kan även tillaga en kall sås under tiden, som extra tillbehör till din filodegspaj.
Recept av Andrea Hansson
Detta recept är skapat av Andrea Hansson, som har ett Instagram-konto med inriktning på van life. På kontot hittar du tips för dig som är intresserad av van life, receptinspiration samt renoveringsknep. På Andreas andra konto, Wonder Vegan, hittar du flera växtbaserade recept på allt från växtbaserad honung till chokladkakor.