Hasselnötskaka med chokladfrosting av Anja Olaug Jelinek/enmatinsta.
Foto: Anja Olaug Jelinek.
Ingredienser: 14
Steg: 13
Ingredienser:
Hasselnötskaka
2 dl socker
1 dl aquafaba
5 dl hasseelnötsmjöl
3 msk vetemjöl
75 g neutral olja
En nypa flingsalt
Chokladfrosting
100 g rumstempererat växtbaserat smör
1 dl florsocker
Vaniljpulver
1 förpackning Creamy Cashew Choklad
100 g 70% choklad
Topping
1 dl rostade hasselnötter
Ev. flingsalt
Ev. lavendelblommor
Gör så här:
Hasselnötskaka
1. Ställ inledningsvis fram smöret till frosting. Det ska vara rumstempererat.
2. Sätt därefter ugnen på 175 grader.
3. Smörj därpå en form.
4. Vispa därefter ihop aquafaba och socker. Det ska bli fluffigt och tar ett tag.
5. Vänd därpå ner hasselnötsmjöl, vetemjöl och en nypa flingsalt.
6. Ner med olja och blanda försiktigt tills du får en jämn smet.
7. Häll avslutningsvis ner i formen och grädda ca 30 min.
Frosting
1. Smält till en början chokladen i ett vattenbad och ställ åt sidan.
2. Vispa därpå smöret ca 5 min.
3. Tillsätt florsocker, flingsalt och vaniljpulver och vispa tills det inte finns klumpar kvar.
4. Vispa ner Creamy Cashew Choklad och slutligen den smälta chokladen.
Montering
1. När kakan svalnat helt (viktigt!) så brer du på frosting och toppar med något gott. Vi rekommenderar hasselnötter, flingsalt och torkade lavendelblommor.
2. Ställ avslutningsvis in i kyl 30 min så att smörkrämen svalnar helt.
Hasselnötskaka med chokladfrosting
Mjuk nötkaka med en kombination av hasselnötter och krämig chokladfrosting. Om du gillar just hasselnötter och choklad är detta kakan för dig! Det är svårt att bara äta en bit.
Recept av Anja Olaug Jelinek/enmatinsta
Anja lagar härligt grön mat på sin Instagram. Hon är dessutom skribent i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar, där hon skriver om mat. Kolla in Anjas konto där hon lagar allt från tomat- och kronärtskocksgratäng till bakad palsternacka.