Alice Knap – lär känna vår grundare och VD

Alice Knap med hennes old english sheepdog Nelson utanför den lilla matfabriken i Alingsås.

Alice Knap är grundare och VD för HUJ. Hon är 31 år gammal och bor i en liten stuga utanför Alingsås. Alice är utbildad till företagsekonom och miljövetare på Handelshögskolan i Göteborg.

Kort om Alice Knap

När Alice pluggade på Handelshögskolan gick hon ett treårigt program som heter SMIL-programmet, samhällsvetenskapligt miljövetarprogram. Hennes intressen är. förutom jobbet på HUJ, att laga mat, gå promenader med hennes old english sheepdog Nelson och att slappa.

Storyn om HUJ

2016 börjar Alice att äta växtbaserat. Hon står hemma i sitt kök och brer en tråkig macka med margarin och salt. Hon tycker att det växtbaserade påläggsutbudet är alldeles för dåligt. I ett eget behov finns en affärsidé. På ett papper skriver hon lite kaxigt ”morgondagens pålägg” och i den stunden är företaget HUJ fött.

Under de kommande åren experimenterar Alice med recept under kvällar och helger. Produktionen flyttar även in i ett gammalt industribageri. De första pastejerna, Original och Smoky, börjar säljas. HUJ deltar i en första mässa, som blir en succé! Företaget lanserar Creamy Cashew i olika smakerna Naturell, Vitlök och Örter. Senare lanserar HUJ även Creamy Cashew Paprika & Chili. Företaget anställer nya medarbetare och får även sina första säljare. 2020 flyttas produktionen till ännu större lokaler. Under 2020 finns produkterna även centralt på Bergendahls och i slutet av året finns HUJ i 200 butiker.

HUJ idag

Vi har under 2021 fått utmärkelsen Årets Må Bra-val för våra Creamy Cashew. Det är vi väldigt stolta över! Vi har under året kommit in centralt på både Ica och Coop, vilket gör att det går att beställa våra produkter till alla Coop- och Ica-butiker i hela Sverige. Vi har även under året påbörjat en automatisering av vår produktion. Den kommer göra att vi kan producera större mängder på kortare tid. Ifall du kikar in här igen om några månader kommer det säkert ha hänt ännu mer!