2016

2016 äter Alice och Jonas en växtbaserad kost. När Alice står hemma i köket i Alingsås och brer en macka med margarin och salt, tycker hon att mackan känns lite trist. Och vid närmare efterforskning så verkar det som att det saknas bra växtbaserade pålägg på marknaden.

Ur det egna behovet – och i oviljan att vänta på att någon annan ska lösa problemet börjar en affärsidé att födas. Alice och Jonas sätter sig och skissar på hur de skulle kunna gå till väga. De skriver lite kaxigt ”Morgondagens pålägg” på ett vitt papper.

Storyn om HUJ föds där och då.

Jonas och Alice Knap stående framför en affischeringsvägg. Jonas är klädd i svart skjorta och Alice i en grå t-shirt

2017

I februari 2017 börjar de experimentera genom att laga vegetarisk pastej i olika versioner, på kvällar och helger. Både släkt och vänner agerar smakpanel. I juni sjösätts den vegetariska pastejen och närmare 500 personer smaktestar under sommaren.

Person klädd i grönt hållandes HUJ Vegetarisk Pastej Original och HUJ Vegetarisk Pastej Smoky

2018

I februari 2018 flyttar de in i ett gammalt industribageri i Alingsås. Där startar produktionen på riktigt och de första pastejerna, Original och Smoky, börjar säljas. 

I juni påbörjas utvecklingen av en helt ny produkt, Creamy Cashew, som är som en färskost – men helt växtbaserad förstås. Den vegetariska pastejen finns vid den här tiden att köpa i fem matbutiker i Alingsås och Göteborg. Alice och Jonas står och  demonstrerar produkterna i butik nästan varje helg. 

Alice Knap klädd i orange och vitt ståendes i produktionslokalen. I handen håller hon HUJ Creamy Cashew Vitlök som hon håller fram mot kameran.

2019

I april är HUJ med på Vegovision i Göteborg – den allra första mässan! Det blir en succé och alla pålägg säljs slut på bara några timmar.

Under juni lanseras Creamy Cashew i tre smaker: Naturell, Vitlök och Örter. 

I slutet av året finns HUJ i 25 butiker. Tre medarbetare anställs och arbetar med både produktion och leveranser. 

Tre personer klädda i orange, gult och grönt står framför en röd tegelvägg. Personen i orange håller en blå flagga. Personerna i gult och grönt håller i HUJ Vegetarisk Pastej och HUJ Creamy Cashew.

2020

I början av våren flyttar produktionen in i Arlas gamla mejerilokaler i Alingsås. Och vi börjar använda svenska bönor i alla pålägg. Under senvåren växer personalstyrkan med två säljare och tre nya medarbetare till produktionen. 

Under juli tar HUJ sig för första gången utanför Västsverige och finns nu att köpa i både Stockholm och Skåne. I september tar vi ett stort kliv genom att Bergendahls tar in HUJ i sitt centrala sortiment, det innebär att HUJ nu finns i alla City Gross-butiker i hela Sverige!

Den fjärde smaken av Creamy Cashew släpps – en lite hetare variant: Paprika & Chili. Och det känns fint i hjärtat att vi nu kunnat byta ut våra cashewnötter till ekologiska och Fairtrade-märkta från Smiling. Vi vill ju ha finfina råvaror!

I december finns vi i över 200 butiker. På julavslutningen är hela 13 medarbetare inbjudna att fira ett bra år på HUJ.

 

 

HUJ Creamy Cashew bredvid mackor.

2021

I skrivandets stund är året bara inlett. Våra tillväxtplaner är fortsatt stora och om du kikar in här igen om några månader kommer förhoppningsvis nya milstolpar ha nåtts. Hittills har vi hunnit bli valda till årets MåBra-val för vår Creamy Cashew.

Under 2021 har vi även kommit in på centrallagret hos Coop och Ica, som innebär att det går att beställa våra produkter till många Coop-butiker och alla Ica-butiker i hela Sverige! 

Sist men inte minst har vi påbörjat en automatisering av vår produktion för att kunna producera så mycket som möjligt av våra produkter.

Allt det här är vi väldigt stolta över. Ändå är det här bara början i storyn om HUJ!

Tre personer klädda i gult, orange och grönt står framför en röd tegelvägg. Personerna håller i HUJ Creamy Cashew och logotypen för Årets MåBra-val