Pumpagalette med färskost, lingon och pistage

Pumpagalette med färskost, lingon och pistage på grå bakgrund.

Pumpagalette med färskost, lingon och pistage av Therese Elgquist/Plant based by Thess.
Foto: Therese Elgquist.

Ingredienser: 13
Steg: 5
Portioner: 4 portioner som tillbehör

Ingredienser:
Galettedeg

100 g växtbaserat matfett
3 dl dinkelmjöl
2 msk iskallt vatten

Fyllning
1 förpackning Creamy Cashew Vitlök
½ matpumpa, exempelvis butternut
1 rödlök
1 kvist rosmarin
1 krm malen kanel
2 msk olivolja
Flingsalt

Topping
100 g lingon
Färska örter, gärna en blandning av persilja och mynta
½ dl pistagenötter

Gör så här:
1. Mixa inledningsvis ihop matfett och mjöl i matberedare tills det blir ett smul. Tillsätt vattnet och pulsa tills en deg formas. Lägg därefter i kylen i 20 minuter.
2. Värm därpå ugnen till 200°C.
3. Skala, dela och kärna ur pumpan. Skala och skär rödlöken tunt. Finhacka därefter rosmarinen.
4. Kavla ut pajdegen till en tunn platta och bred ut Creamy Cashew Vitlök på botten av pajdegen. Lämna ungefär tre cm runt om. Fördela pumpan och rödlöken på toppen av Creamy Cashew-basen. Strö därefter över rosmarin och vik in kanterna. Ringla avslutningsvis över olja och strö över kanelen.
5. Baka din pumpagalette i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills kanterna är vackert gyllene och frasiga. Låt galetten svalna något. Strö avslutningsvis över flingsalt, finhackade örter, pistage och lingon.

Galette

Galetter går att jämföra med pannkakor och kommer från Frankrike. Du kan toppa galetten med det mesta, beroende på tycke och smak. I detta recept toppas galetten med lingon, örter och pistagenötter. Andra toppingförslag skulle dock kunna vara vegansk gravad lax gjord på morot med en tillhörande dillkräm, avokadoröra med vegobacon och tomat eller vegoskinka och någon smakrik vegansk ost.

Therese Elgquist / Plant based by Thess

Detta galetterecept med färskost, lingon och pistage är skapat av Therese Elgquist som har Instagram-kontot och även bloggen Plant based by Thess. Therese delar med sig av sina växtbaserade recept, olika guider och annat hon gillar. På Therese Instagram hittar du en uppsjö med växtbaserade recept på allt från frukostgröt till växtbaserad stek. Avslutningsvis kan du även titta in på hennes blogg, där du hittar fler vegorecept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *