Rårakor med tångkaviar och cashewost – en traditionell och god topping i en vegansk tappning. Lyxigt men enkelt!
Rårakor med tångkaviar och cashewost
Ingredienser: 7
Steg: 7
Antal portioner: 4
Ingredienser:
ca 400 g mjölig potatis
Salt
Margarin (exempelvis Milda Mat- & Bak mjölkfri)
½ rödlök
Tångkaviar
1 burk Creamy Cashew Naturell
Gräslök
Gör så här:
1. Skala och riv mjölig potatis. Det behövs ca 40 g till en miniråraka och ca 100 g till en vanlig.
2. Blanda sedan i ca ½ tsk salt, eller efter smak.
3. Lägg potatisen i en ren kökshandduk för att krama ur överflödig vätska.
4. Stek i stekpanna med margarin tills de är krispiga. Det går även fint att tillaga rårakorna i ett smörat våffeljärn.
5. Hacka under tiden röd- och gräslök.
6. När rårakorna är klara, låt dem vila på hushållspapper i några sekunder, så överflödigt fett försvinner.
7. Servera slutligen med tångkaviar, rödlök, gräslök och rikligt med Creamy Cashew Naturell.
Förrätt, huvudrätt eller snitt
Dessa rårakor med tångkaviar och cashewost är både goda som förrätt, huvudrätt och snitt. Stekt potatis med god topping som går att variera i oändlighet – men vi älskar kombinationen med tångkaviar, cashewost och rödlök. Andra toppings som passar perfekt till rårakor är rårörda lingon och vegobacon (från exempelvis Eldorado), stomp på gröna ärtor eller pepparrotsröra.
Färgförändrad potatis
När du har skalat och rivit potatisen har den en tendens att bli gråaktig i färgen. Detta är inget farligt, utan är endast ett resultat av att potatisen har varit i kontakt med luft en längre stund. Potatisens kvalitet är densamma, och den tråkiga grå färgen försvinner när du steker dina rårakor. Om du ändå vill undvika den gråaktiga färgen kan du lägga potatisen i vatten – vätskan ska du ändå krama ur innan du steker.
Råraka eller raggmunk
Rårakor och raggmunkar är rätt lika, men rårakor är snäppet enklare! När du lagar rårakor slipper du nämligen smet, utan använder istället bara potatis, salt och något att steka i. Lättare än så blir det inte! Om du är orolig för att rårakorna inte ska hålla ihop är det en oro i onödan – potatismjölet som frigörs vid rivningen sköter bindningen. Se bara efter att steka tillräckligt länge.