Ugnsbakade betor med pärlcouscous och växtbaserad färskost

På ett träbord står en vit tallrik med pärlcouscous, betor, växtbaserad färskost, pumpakärnor och rödbetsgroddar. En hand håller i en gaffel och tar en beta från tallriken.

Laga en snabb och enkel rätt med ugnsbakade betor, pärlcouscous och växtbaserad färskost. I Sverige är betor alltid i säsong!

Ugnsbakade betor med pärlcouscous och växtbaserad färskost

Ingredienser: 8
Steg:
6
Antal portioner: 4

Ingredienser:
1½ kilo röd- och gulbetor (du kan självklart välja dina favoritbetor)
Olja (valfri sort)
Salt
Peppar
400 g pärlcouscous
1 burk Creamy Cashew Vitlök
Rödbetsgroddar
Pumpakärnor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och klyfta betorna. Lägg dem sedan i en ugnsfast form, ringla på olja och salta och peppra. Rör sedan om. Låt betorna bakas i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter, men rör om vid behov, så de inte bränns vid.
3. Koka pärlcouscousen enligt anvisningen på förpackningen.
4. Lägg upp den färdiga pärlcouscousen och betorna på tallrikar.
5. Toppa med valfri mängd rödbetsgroddar och pumpakärnor.
6. Klicka på rejäla klickar Creamy Cashew Vitlök och servera!

Laga mat efter säsong

Att använda sig av råvaror som är i säsong är bra på alla sätt och vis. Det är nämligen då de är som godast, kostar minst och dessutom är det bra för miljön. Något av det bästa med att äta växtbaserat är att grönsaker har en lång säsong – i Sverige är exempelvis betor alltid i säsong! Vill du veta mer om vilka grönsaker som är i säsong? Läs mer hos Naturskyddsföreningen.

Olika typer av betor

I detta recept har vi använt oss av rödbetor och gulbetor, men du kan självfallet välja dina favoritbetor. I Sverige odlas det inte bara röd- och gulbetor, utan även polkabetor och vitbetor. Om du inte har tid att ugnsbaka betorna i 30-40 minuter kan du alltid köpa färdigkokta rödbetor.

Creamy Cashew Vitlök

En växtbaserad färskost med smak av vitlök. Producerad i den lilla matfabriken i Alingsås. Helt fri från konserveringsmedel, soja och gluten, baserad på Fairtrade-märkta och ekologiska cashewnötter från Smiling samt svenskodlade vita bönor. Perfekt på ostbrickan men funkar både i tortillan och på pizzan eller som dressing till burgaren. I det här receptet har vi klickat på den för att skapa krämighet och en god och len smak av vitlök. Även naturligt laktosfri och både frys- och kokbar! Innehåller dessutom 4,5 gram protein, så alla blir mätta och glada!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *