Växtbaserad sushitallrik

Sushitallrik med olika sushibitar och en burk Creamy Cashew Naturell. I bakgrunden syns olika gröna krukväxter.

Växtbaserad sushitallrik av Linn Svala/Tjenavegan.
Foto: Linn Svala/Tjenavegan.

Ingredienser: 11
Steg: 8

Ingredienser:
Sushiris eller annat rundkornigt ris (mängd beroende på hur många sushibitar du vill laga)
Sushivinäger (använd cirka 1 dl vinäger för 6 dl ris)
Socker (använd cirka ½ dl socker för 6 dl ris)
Salt (använd cirka 2 tsk salt för 6 dl ris)
Sushi nori (sjögräsark) (antal beroende på hur många sushibitar du vill laga)
ca 2 msk Creamy Cashew i valfri smak
½ gurka
½ avokado
1 msk böngroddar
1 msk picklad rödlök
Soja (till att doppa sushibitarna)

Tillbehör:
Bambumatta

Steg:
1. Koka sushiriset enligt instruktionerna på paketet och låt svalna.
2. Smaksätt därefter riset med sushivinäger, socker och salt.
3. Lägg därpå ett nori-ark vågrätt med den blanka sidan mot bambumattan.
4. Blöt först handen, ta en näve ris och sprid ut det jämt över nästan hela nori-arket. Lämna slutligen cirka 2 cm uppe och nere.
5. Fyll därefter med valfritt innehåll. I detta recept föreslår vi Creamy Cashew i valfri smak, gurka, böngroddar och picklad rödlök – men du kan givetvis använda det du tycker är gott eller det du har i kylskåpet.
6. Vik därpå över rullen och blöt nori-arket längs kanten. Vik sedan över rullen igen och rulla ihop hela rullen. Kläm avslutningsvis till försiktigt så att rullen får fin form.
7. Skär bort kanterna och skiva 1-1,5 cm tjocka skivor med en vass kniv.
8. Servera din växtbaserade sushi med soja och eventuellt goda tillbehör.

Växtbaserad sushitallrik

En sushitallrik behöver faktiskt inte innehålla lax eller annan fisk. Dessa makirullar är helt växtbaserade och kan i stort sätt fyllas med vad som helst. En supergod och lite oväntad kombo är faktiskt färskost i sushin. Testa, det blir superkrämigt och gott!

Makirullar är sushi som består av rullar lindade med sjögräs, nori, och skurna i skivor. Om du föredrar lite rivigare sushibitar kan du alltid doppa dem i wasabi. Wasabi kallas för japansk pepparrot och i Sverige består den oftast av senap och pepparrot som har färgats grön. Äkta wasabi är både dyr och svårodlad, men smaken är ungefär densamma som just senap och pepparrot.

Recept av Linn Svala/Tjenavegan

Det här receptet är skapat av Linn Svala som har Instagram-kontot och bloggen Tjena Vegan. Linn tycker att det ska vara enkelt att leva så djurvänligt som möjligt – och vi på HUJ håller självklart med! På Linns Instagram hittar du massor av veganska recept på allt från frallor till härligt pyttipanna. Passa även på att titta även på hennes blogg där du även hittar fler goda vegorecept att inspireras av!