Visst går det att baka växtbaserat, och supergott blir det också! Det enda trixiga med vegansk morotskaka med krämig frosting är att komma ihåg att ta fram ingredienserna till frostingen i god tid så att de hinner bli rumstempererade, annars finns det en risk att det kommer skära sig. Gör du bara det kan vi som resultat garantera en supergod vegansk fikastund! Det här receptet har förresten Fridas Vegobak inspirerat oss till.
Antal ingredienser: 16 st
Antal steg: 11 st
Vegansk morotskaka
3 dl kikärtsspad
5,5 dl strösocker
2 dl potatismjöl
6 dl vetemjöl
4 msk malen kanel
2 msk mortlad kardemumma
2 tsk mald, torkad ingefära
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
300 gram finrivna morötter
2 dl neutral olja
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa sedan kikärtsspad och strösocker vitt och skummigt.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd efter det ned dem i kikärtssvispet.
- Skala och finriv morötterna och rör ned dem i smeten tillsammans med oljan. Rör försiktigt tills du får en klumpfri smet.
- Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40cm).
- Grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 25 minuter.
- Låt sedan svalna.
Krämig vegansk frosting
100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
150 gram Creamy Cashew Naturell (rumstempererat)
1,5 dl växtbaserad vispgrädde (rumstempererad)
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
- Vispa margarin och Creamy Cashew Naturell till en kräm.
- Tillsätt grädden och vispa upp tills du märker att krämen blir luftigare.
- Tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker och vispa ihop till en god frosting.
- Bred eller spritsa ut frostingen över den nu svala morotskakan.