Vegansk morotskaka med citronfrosting

Vegansk morotskaka med citronfrosting delad i bitar. Bredvid morotskakan syns en delad citron, ett ljus, en växt samt en burk Creamy Cashew Naturell.

Vegansk morotskaka med citronfrosting av Agnes Gällhagen/Cashew Kitchen.
Foto: Agnes Gällhagen.

Ingredienser: 18
Steg: 
7

Ingredienser
Morotskaka
2 ½ dl dinkelsikt
1 ½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
½ tsk stött kardemumma
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
½ krm malen nejlika
150 g aquafaba (från en tetra kikärtor)
1 dl råsocker
3/4 dl kokossocker
5 dl finrivna morötter
1 dl mild olivolja
½ dl havremjölk

Frosting
200 g Creamy Cashew Naturell
75 g vegansk smör
1 dl florsocker
zest från 1 citron

Gör så här:
1. Sätt inledningsvis ugnen på 175 grader. Blanda därpå alla torra ingredienser och ställ åt sidan.
2. Vispa därefter upp aquafaban med elvisp till ett fast vitt skum, ungefär som vispgrädde. Ha i råsockret och vispa lite till. Vänd slutligen ner kokossockret med en slickepott.
3. Riv därpå morötterna fint och vänd försiktigt ner i aquafaban. Häll i mjölblandningen och vänd tills det precis blandats. Vänd därefter försiktigt ner olivoljan och mjölken.
4. Häll över i en mindre form klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30-35 minuter.
5. Låt därefter svalna helt.
6. Vispa ihop Creamy Cashew Naturell, veganskt smör och citronzest till en krämig frosting. Sikta ner florsockret och blanda därpå med slickepott.
7. Bred slutligen ut frostingen över kakan, skär i bitar och njut!

Vegansk morotskaka

En morotskaka som är saftig, snygg och växtbaserad! Perfekt till fikat och som efterrätt. Creamy Cashew Naturell är helt perfekt för dig som vill tillaga en växtbaserad frosting. Även finrivna morötter är nyckeln till att få en saftig morotskaka. Vi tycker alltid att det är gott med mycket glasyr, och ifall du är som oss kan du dubbla glasyrreceptet. Viktigt är också att vänta tills kakan svalnat helt innan du lägger på glasyren.

Recept av Agnes Gällhagen/Cashew Kitchen

Agnes Gällhagen har en blogg och en Instagram-sida som heter Cashew Kitchen. På hennes blogg och Instagram visar hon upp kärleken till maten, yoga, kaffe och vardagsmagin. Agnes är 32 år, bor i Piteå och arbetar som kreatör genom att ta fram gröna recept. På hennes blogg och Instagram hittar du recept på allt från pastagratäng till chiapudding.