Vi vill ha svenska solroskärnor

Bild på en stor och gul solros. I bakgrunden finns fler solrosor och en blå himmel. Bredvid solrosen finns en grön pratbubbla med vit text. Texten lyder "Jag vill bli vegopastej när jag blir stor!"

Vi vill ha svenska solroskärnor! I höstas gjorde vi en efterlysning av svenskodlade solroskärnor för livsmedelsproduktion – men tyvärr gav det inget resultat.

Svenska solroskärnor

Vi använder solroskärnor från Bulgarien i våra vegetariska pastejer i dagsläget, men vi vill använda så mycket svenska råvaror vi bara kan. Men det verkar svårt att få tag på just svenska solroskärnor för livsmedelsproduktion.

Vi letar svenska solrosbönder

Är du solrosbonde? Eller känner du någon som storskaligt odlar solroskärnor för livsmedelsproduktion och som vill sälja några ton till oss? Tipsa oss gärna via mail, hej@hejhuj.se, eller tipsa din lokala solrosbonde om oss! För vi vill mer än gärna möjliggöra användningen av svenskodlade råvaror – för allas skull!

Vegetarisk Pastej Original

Solroskärnorna är en viktig del av vår Original-pastej! Alla våra produkter är naturligt fria från konserveringsmedel, soja, gluten och laktos. Växtbaserat när det är som bäst! Produkterna produceras i den lilla påläggsfabriken i Alingsås och innehåller sedan innan vita bönor från Sverige. Därför vill vi gärna utöka det svenskodlade innehållet genom att hitta svenska solroskärnor. Våra pastejer innehåller 7,6 gram protein, är järnberikade och fria från vanliga allergener.

Vegetarisk Pastej Smoky

Vår svenskproducerade Smoky-pastej är full av nyttig och god energi! Pastejen är bredbar och krämig och passar perfekt på mackan toppad med smörgåsgurka. Du hittar alltid båda våra pastejer i vegohyllan, men ibland går de även att finna bredvid den animaliska pastejen. Om du inte hinner äta upp dina pastejer innan bäst före-datumet kan du alltid frysa in produkterna och tina dem långsamt i kylskåpet. Du kan läsa mer om hur du gör här.

Fakta om solrosen

Solroskärnor kommer som bekant från den populära solrosblomman. Smaken är nötig och kan ersätta nötter i många fall – perfekt för allergiker! Solroskärnor innehåller bra fleromättade fetter, E-vitamin, magnesium, järn och zink. Ett bra innehåll, helt enkelt! Dessutom är den enkel att odla själv.