Vörtbröd med Vegetarisk Pastej och grönsaker.
Ingredienser: 11
Steg: 11
Ingredienser:
25 g färsk jäst
33 cl julmust
0,5 dl mörk sirap
75 g vörtmix
4 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 g rumsvarmt växtbaserat smör (exempelvis från Naturli)
200 g russin
Pensling:
1 msk mörk sirap
1 msk kallt kaffe
Topping:
Vegetarisk Pastej Original
Ärtskott eller groddar
Gurka eller tomat
Gör så här:
1. Smula inledningsvis den färska jästen i en stor bunke.
2. Blanda under tiden julmusten med sirap och kryddor samt värm i en kastrull till 37 grader.
3. Rör därpå ut jästen i degvätskan och tillsätt sedan mjöl, salt, rumsvarmt smör samt russin.
4. Arbeta degen under minst 10 minuter i maskin, lite längre om du knådar degen för hand.
5. Täck därefter bunken med en bakduk och låt degen jäsa i minst 45 minuter.
6. Klä under tiden två brödformar på cirka 1,5 liter styck med bakplåtspapper.
7. När degen jäst klart, forma två avlånga limpor och placera i brödformarna.
8. Låt därefter degen jäsa i 45 minuter till och sätt ugnen på 200 grader Celsius.
9. Baka sedan bröden i nedre delen av ugnen i 35 minuter tills de är gyllenbruna.
10. Blanda mörk sirap med kallt kaffe och pensla bröden medan de fortfarande är varma.
11. Bre avslutningsvis på ett tjock lager Vegetarisk Pastej Original och toppa med grönsaker!
Tips!
Vörtbröd med Vegetarisk Pastej och grönsaker är ett enkelt mellanmål i juletid men passar också helt perfekt som
utflyktsmat under skidturen för att få lite extra energi. Toppa med dina favoritgrönsaker och ge dig sedan ut på tur!
Vörtbröd
Vörtbröd äts traditionellt sett under jul och är för många en klassiker på julbordet. Brödet bakas med både rågsikt och vetemjöl vilket ger ett lite mörkare och grövre bröd. Den söta och lite kryddiga smaken får brödet tack vare både sirap
och vörtkryddor. Beroende på vad du föredrar, kan du välja att baka vörtbrödet antingen med russin eller utan russin.
Vegetarisk Pastej Original
Vegetarisk Pastej Original är vår växtbaserade pastej med lite mildare smak baserad på näringsrika solroskärnor, svenskodlade vita bönor och karljohansvamp. Pastejen innehåller 7,6 gram protein och är dessutom järnberikad.