Här kan du få svar på frågor som du kanske funderar över. Vad görs egentligen påläggen av? Är de veganska? Och var finns HUJ? Har du andra frågor som du inte får svar på här, är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Varför finns inte era veganska pålägg där jag bor?

Vi jobbar för fullt på att spridas runtom i Sverige! I början var vår produktionskapacitet en begränsning för oss, men så är det inte längre. Så nu hoppas vi kunna komma till många nya städer och butiker. Fråga gärna efter HUJ i din butik.

Vad görs de veganska påläggen av?

Våra vegetariska pastejer görs av svenskodlade vita bönor och solroskärnor. Våra Creamy Cashew görs av svenskodlade vita bönor och Fairtrade-märkta och ekologiska cashewnötter från Smiling. Vi siktar på att våra växtbaserade produkter alltid ska ha ett högt näringsinnehåll (vilket dessa råvaror har!) så att man står sig länge och orkar hitta på roliga saker!

Jag är allergisk, kan jag äta era veganska pålägg?

Ja, så länge du inte är allergisk mot cashewnötter – som finns i våra Creamy Cashew. Våra pastejer är helt nötfria, men kan innehålla spår av cashewnötter eftersom de produceras i samma kök. I övrigt har vi inga vanliga allergener i de växtbaserade produkterna. De är helt fria från konserveringsmedel, soja och gluten. Dessutom naturligt laktosfria!

Är HUJ veganskt?

Japp, plant based everyday är vårt motto!

Funkar era veganska pålägg till matlagning?

Jajamän! Vi rekommenderar särskilt våra Creamy Cashew för detta. De går att baka med (till exempel cheese cakes), göra såser av, ha i pasta, på pizza och burgare. Pastejen passar perfekt i smörgåstårtan. Kommer du på något eget smarrigt får du gärna tipsa oss!

Här kan du kolla in vår receptbank för fler tips! >>

Varför har ni socker i era veganska pålägg?

I vår Creamy Cashew är socker ett så kallat processhjälpmedel. Vi har nämligen syrningskultur i osten och för att den ska komma igång och syra på ett bra sätt tillsätter vi lite socker som kickar igång syrningsprocessen. När osten är färdigsyrad är det ytterst lite socker kvar, men mängden kan variera lite och därför skriver vi med det på ingredienslistan för att vara på den säkra sidan.

I vår vegetariska pastej har vi tillsatt lite socker för att det förhöjer de övriga smakerna, det blir godare helt enkelt! Vi håller dock nere sockermängden så mycket det går (pastejerna innehåller ca 2-3 % tillsatt socker) och det är inte mer socker i vår Vegetariska Pastej än i andra liknande pålägg. Om man tar sig en HUJ-pastej-macka får man i sig ca 0,5 gram socker – det tycker i alla fall inte vi är så farligt med tanke på all annan nyttig energi som pastejmackan ger!

Innehåller era veganska pålägg E-nummer?

E-nummer i sig betyder inte alltid att en ingrediens är dålig eller av kemiskt ursprung. Våra växtbaserade produkter innehåller exempelvis både potatismjöl och guarkärnmjöl (de funkar som förtjockningsmedel) och de är baserade på naturliga råvaror men har också ett e-nummer. Så ja, våra pålägg innehåller vissa råvaror som har ett e-nummer men alla våra ingredienser är naturliga.

Ni använder cashewnötter i era veganska pålägg. Hur är de producerade?

Våra cashewnötter kommer från Elfenbenskusten och är Fairtrade-märkta samt ekologiska och kommer från Smiling. Fairtrade är en internationell certifiering och aktör för en mer hållbar världshandel med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. När du väljer Fairtrade bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade arbets- och levnadsvillkor.

Dessutom är cashewnötter rika på protein, fiber, järn, zink, magnesium och fosfor. Det gör dem till en utmärkt råvara. Bra för både dig och bonden!

Vi kan även tipsa om att läsa på Fairtrades hemsida – de har en bra intervju med grundaren av Smiling, Oscar Alsén, och hans syn på cashewnötsindustrin. Han pratar bland annat om skyddskläder, frakter och odlarnas status – som alla är superviktiga faktorer.

Innehåller era veganska pålägg soja?
Nej. Alla våra pålägg är naturligt helt fria från soja.
Hur återvinner jag era förpackningar?

De återvinns som plast. Du kan till och med återvinna dina HUJ-förpackningar i Bower-appen och få pengar, kuponger eller donationer för det du pantar! Du kan även riva bort pappersetiketten på förpackningen och återvinna den som kartong om du vill vara en riktig miljöhjälte! 

Var håller ni hus?

Vår lilla påläggsfabrik är Mejerigatan 1 i Alingsås. Har du vägen förbi får du gärna hälsa på oss och provsmaka!

Vad betyder HUJ?

Det är ett gammalt svenskt uttryck för den förtjusning som någon upplever vid snabb fart. Kanske har du hört sägningen “i ett huj” någon gång? För oss handlar det om att vara på språng, att bubbla, att ta en macka och ge sig ut! Att hujja en macka helt enkelt.

Innehåller era veganska pålägg gluten?
Nej. Alla våra växtbaserade pålägg är naturligt glutenfria.

 

Vet ni om att HUJ är ett fult ord på ryska och polska?

Ja, och sånt är ju alltid lite trist! Men samtidigt så glömmer de som vet detta inte bort vårt namn. Bra va?! 

Innehåller era veganska pålägg laktos?
Nej. Eftersom våra pålägg är helt växtbaserade är de dessutom naturligt laktosfria.
Vad heter ni på sociala medier?

@hej.huj på Facebook, @hej.huj på Instagram. Och så finns vi på LinkedIn också.

 

Hur tänker ni kring matsvinn?

Vi vill såklart ha så lite matsvinn som möjligt. En del i att minska matsvinnet är att vi använder krossade cashewnötter istället för hela, krosset kommer från Smiling och blir över i deras produktion av portionsförpackade goda nötter. Nötkrosset funkar perfekt för oss när vi gör våra Creamy Cashew-produkter. 

Vi samarbetar även med Göteborgs Stadsmission och Pingstkyrkans initiativ En gåva till stan, dit vi skänker veganska produkter med kort bäst före-datum. De växtbaserade produkterna används då till måltider och som innehåll i matkassar som skänks till behövande.

 

Varför står det att er pastej är vegetariskt, den är väl vegansk?
På locket på vår pastej står det ”vegetariskt” och det har vi skrivit för att förtydliga att den är köttfri, i och med att de flesta pastejer innehåller kött. Självklart är den – precis som alla våra pålägg – helt växtbaserad och gjord på svenska vita bönor och solroskärnor. På baksidan av förpackningen står det också vegansk, så att de som äter helt veganskt tydligt kan se att pastejen inte innehåller några animaliska ingredienser.
 
Faktum är att vegetarisk egentligen i ordets rätta mening betyder växtbaserad. Om en produkt innehåller något animaliskt, t ex mjölk eller ägg, får detta inte kallas vegetarisk, utan ska i så fall benämnas som lakto-vegetarisk eller ovo-vegetarisk. Rent allmänt tror många att vegetariskt endast betyder fritt från kött och fisk, men enligt lagstiftningen ska det då vara helt växtbaserat. Så om du ser en produkt i handeln med benämningen vegetariskt ska du kunna känna dig trygg med att det livsmedlet är helt fritt från animalier. 

 

Innehåller era veganska pålägg konserveringsmedel?
Nej. Alla våra växtbaserade pålägg är helt fria från konserveringsmedel.

 

Går de växtbaserade påläggen att värma?
Ja. Framförallt fungerar våra Creamy Cashew lika bra på mackan som i matlagningen och bakningen.
Kan era veganska pålägg frysas?
Ja. Våra växtbaserade pålägg kan frysas in under kortare perioder. Tina dem långsamt i kylskåp för bästa smak och konsistens.  
Hur mycket protein innehåller de veganska produkterna?
Våra Creamy Cashew innehåller 4,4 eller 4,5 gram protein, beroende på smak. Våra pastejer innehåller 7,6 gram protein.
Innehåller era vegetariska pastejer järn?
Ja, våra vegetariska pastejer innehåller järn för att få en näringsrik och god produkt.
Vad är guarkärnmjöl som finns i er Creamy Cashew?

Guarkärnmjöl är ett glutenfritt förtjockningsmedel, ungefär som när man reder en sås hemma med potatismjöl eller maizena. Guarkärnmjölet skapas ur frön från baljväxten Guar. Det är med andra ord en helt naturlig råvara. I vår Creamy Cashew används guarkärnmjöl i en väldigt liten mängd för att skapa en härlig, krämig konsistens.

Vad är solroslecitin som finns i er Creamy Cashew?

Solroslecitin är ett emulgeringsmedel och används för att blanda ihop fett och vatten så att det inte skär sig och separerar. Ifall vi inte använder solroslecitin i vår Creamy Cashew skär den sig under fermenteringsprocessen, som när man lagar en sås som skär sig och fettet samlar sig i små pölar på ytan. Solroslecitin kommer, som namnet hintar om, från solrosor och är ett helt naturligt emulgeringsmedel. 

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.